Två händelser olika reaktioner

publicerat i Allmänt;
 
Jag började en disskution angånde att våran son gick på en samisk förskola. Då vår bvc sköterska hade frågat varför? Både jag och J och även en vän tyckte det var en konstig fråga varför våran son går på en samisk förskola. Det säger väll sig självt? eller?  Mitt svar var det är hans rättighet. Varför skulle han inte gå där.
 
Disskutionen fortsatte på facebook och det kanske inte är tydligt att vi är samer pga min hundfärg och det är svårt att se på efternamnet? 
 
Jag började då tänka på en annan situation som hände  när jag var på stan det var en representant för läkare utan gränser. Detta var mitt under samiska veckan. Jag skulle möta upp J efter jobbet med hund och barnvagn.
 
Personen ifråga var man och bröt på svenska och var mörkhyad om vi nu ska vara sånna och skriva ut hudfärg. Vi började prata och han noterade  min fina halsduk från Stoorståålka.
 
Han frågade då:  "Har du köpt halsduken du kanske är same själv frågade han? "
Jag svarade jo jag är same svarde jag
 
Vi fortsatte att prata och han frågade om hundens Namn och jag svarde Násti och han frågade vad det betydde och jag svarde stjärna.
Han tyckte även att det var jätte roligt att lära sig om samer och just under samiska veckan. 
 
Han brydde sig inte om min hudfärg överhuvudtaget. 
 Han frågade inte heller om mitt namn.
 
Min halsduk har jag jämt på mig när det är kallt ute, hade även med mig under bvc tiden. 
 
Jag satt även en dag och läste kommentarer efter att nån länkat att Sameblod fanns ute på svtplay.
kommentarer som att "nutida samer tar till sig fortfande trots att de är deras släktingar som blir drabbade" etc.
 
Okej det sker kanske inte nu att man blir mätt etc, men fortfrande så är utseendet en grej.
kindben ex. 
 
Jon henrik fjällgren som varit med i melodifestivalen 2 ggr och talang och synts i offentliga sammanhang har också gått ut som adopterad, ingen som missar precis att han är same pga hudfärg.
 
Varför sitter jag och skriver detta? det är inte av irritation eller ilska, man kan se det som en mer interssant observation av människor.  Att för en person var det nästan självkalart men för en annan inte lika.  Självkalrt är människor olika etc, men ändå? 
 
Provade även förskole grejen på en på umeå kommun som fråga var vår son gick , då svarade jag den samiska, men vad roligt varfrågan och fråga om vi pratade hemma också.
ett mer "normalt" svar
 
Men min hudfärg ska inte användas som skäl,
 
Då kan man lika gärna säga att jag inte kan svenska för de har jag också hört . den historien var på en busshållplats.
Sitter på en busshållplats med hörlurna i
en gammal tant frågar nått, hör ju inte då jag hade lurarna i. tar ut och hör orden
äh du kan ju inte svenska och nått mer, orkade verkligen inte disskutera då jag var trött från nattjobbet.
en yngre kille kommer och kanckar mig på axeln och frågar om 1 an eller vad det nu var för buss  hade farit.
jag tar ut hörlurarna och svarar ja den for
Tanten gick. 
 
Jag kanske tycker detta har blvit mer viktigt sen vi fick barn, jag tycker det är helt fantatiskt att han får språket på dagis och träffa andra barn.
 
Tycker det är viktigt att man tar upp detta , hur ska man annars kunna ändra på det :) 
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av CAMILLA RIGGO:

HEJ Sanne .
Man kan känna sig märkt för livet när människor uttalar sin okunskap . Det är mycket SJUKT att färgen på huden skulle avgöra om du är Same , svensk eller från något annat land . Ännu sjukare är det att sjukvård ,dagis eller kommunanställda skulle ens tänka tanken på att fråga VARFÖR ??? … Så tråkigt när de gör så .. Självklart att Du är same och är med stor GLÄDJE kunna ha eran son på samiskt dagis <3 . Jag har haft finsk undervisning i skolan för att få behålla mitt modersmål ,,, ,,, men efter min olycka fick jag INTE rätt till hjälp med språket (FINSKA ) utan bara svenska i både tal läsning å skrivning . Deras svar på varför jag inte fick hjälp med engelskan var ju att det gick att öva upp via tv program ,,, och FINSKAN kunde jag ju inte behöva för jag bodde ju i Sverige . SJUKT eller hur . Många Kramar till Dig och Din Familj .

Kommentera inlägget här :