Valp och bebis smart eller riktigt korkat?

publicerat i Familj, Hundar;
Nu har Násti blivit 6 månader och är mer eller mindre unghund och nu mer eller mindre snart vuxen så nu kan jag blogga lite om hur det är att ha valp och bebis samtidigt. För oss var det självklart att ta valp nu då jag faktisk var / är mammaledig och för att vi lyckades byta lägenhet till en som var  endast en trappa upp.  Liam var 7 månader när Násti kom och det innebar att han just hade börjat äta mat och dricka välling, dessutom så kunde han krypa och sitta upp vid denna tiden. Det var även slutet på september så det var inte riktigt kallt ute. 
 
Våran inställning var att vi skulle ha hund och jag som vuxit upp med lapsk vallhund och vill hålla på med avel så passade det. Schäfer finns också på listan för det är den hunden J vill ha, men nu vart det lapsk vallhund. For upp till kiruna och hämtade honom  med tåget, gick väldigt smidigt på och av. Sen som tur var så kom tågen i tid. 
 
Det första som vi tyckte var viktigt var att få hunden rumsren, vi började med att först berömma att han gjorde sitt på tidningar och sen minska på tidningar. Jag matade alltid Násti efter att Liam hade ätit för då kunde vi gå ut dirket. Då renvallare som det faktiskt heter om man direkt översätter från finskans porokoria är en frisk ras och hundarna pallar att vara ute i skogen tog vi oftast en längre promenad kring lunch sen sov hunden  ett par timmar. sen ut igen.  Dock vart det bara en längre kring lunch och ibland var han trött åsen fick han lift påvägen hem. 
 
Första tiden var det väll mycket att man sprang ut med hunden och även daghundens matte och daghunden var här lite då och då för hjälp. Sen var jag trött första tiden, men hunden växer upp när han var kring 4 månader började det vända och hunden växte och jag har inte sett att det har varit ett problem.  Bitandet var vi också väldigt att vi fick bukt med. 
 
Det centrala som vi har tänkt på är att ungen ska kunna vara runt hunden och vara. Hunden är så pass snäll att de kan ha dragkamp och liam kan ta saker ur munnen. Dock när det gäller mat och köttben så får Násti äta det ifred i köket där vi har barngrind. 
 
Främsta fördelen med att ha hund och bebis samtidigt är faktiskt att hunden kan tränas när man är ute men även ensamhetsträning har vi kunnat öva. Många säger att hunden/valpen ska inte lämnas ensam första tiden. Sant inte i 6h men hunden måste vänjas vid att lämnas. Vi började med att vänja han att vara i bilburen när vi for och storhandla, sen hemma att jag gick ut med L och handla på ica och sen ökade vi på tiden  ca 3h klarar han av nu innan han måste ut igen.  Denna träningen är viktig att börja med tidigt. Det kan vara att man går ut med sopor. En gäng näsdukar vart slaktade under ensamhets tränigsprocessen. Jag har tränat Násti att han får godis eller tuggben när han lämnas. 
 
Saker jag fått höra när man varit ute:
" Du har det du gör "
"Två bebisar det måste vara jätte jobbigt"
"Att du skaffa en sådan hund, att du inte skaffa en pudel det är mycket  lättre"
"fullt hus"
"Ni borde vänta med hund"
 
Att det skulle vara en sådan grej att ha valp och bebis samtidigt förstår jag inte? Vissa forskare menar på att ha hund och bebis samtidigt är det bästa som finns. Sen kommer Násti och Liam att växa upp tillsammans. Folk glömmer som den detaljen att man måste vara hemma.  Näe jag vill inte ha en pudel, jag vill ha en hund som är aktiv. 

Att ha hund för mig är dels sällskap och att gå ut i skogen var ibland det enda som gjorde pojken lugn han sov en tid mycket bättre i vagen och på ryggen. Det var skönt att kunna gå ut. Jag gick inte alls ut när aigi gick bort.  Såg ingen mening med att ta skogspromenader utan hund.  Sen är hund min ända hobby och livsstilv, det tänker jag inte ge upp bara för jag fått barn.
 
Det blir inte lätter heller sen? förstår inte det argumetet heller? Blir ju bara ännu krångligare att få ungen att klä på sig och liknade, sen så har ju vi båda jobb?
 
Nu under våren så får jag ev timvik och under sommaren ska jag ev jobba om jag får sommarjobb och J blir hemma, Dock ska vi fortsätta ensamhetsträna och längre stunder.  Både unge och hund har verkligen växt här nedan lite bilder på dem två. Tyvärr inte helt i ordning men de älskar verkligen varandra och uppskattar verkligen varandras sällskap
 
Vi har haft väldigt tur med Násti som individ, han är och har inte varit jobbig överhuvudtaget. Han är lugn och anpassar sig väldigt bra efter vårat liv. 
 
 
 
 
Gizmo fick dock  flytta till svärmor då hon tyckte det vart lite rörigt med en 8 veckors valp, sen tyckte även jag att hon skulle få komma någonstans där hon kunde få  ha all uppmärskamhet, självklart hade vi fått det att fungera, men det var faktiskt skönt att hon fick flytta. Vi är nog mera hund människor än kattmänniskor.  Dock så går vi  förbi och Násti och hon blir nästan kompisar
 
 
Nást har vuxit så bra , vi får se hur  öronen blir 
 
Tips till dig som funderar på hund och bebis samtidigt.
Jag tycker att det var bra att ungen hade börjat äta mera fastföda, sen ammade jag inte heller så jag tyckte att det var smidigt att ha flaska och vällning till barnet.  Man ska vara helt säker på att man ska ha hund och även vara helt medveten om att hunden i sig kan vara en riktig ligist! Denna ligsist kan bli en väldigt jobbig tonårig.  Vissa raser kräver mer än andra i form av aktivitet, dock "kräver" alla hundar en slags stimulans, det spelar ingen roll igentligen vilken ras du har. Den måste motioneras och använda hjärnan.  Om man är osäker ifall man klarar av det låna en hund och se om man klarar av det.  Man blir bunden första tiden  och man är hemma, men skapa ett kontaktnät, träffa andra hundägare.  Ha en utfifallats vakt, säg att man måste fara in akut med barnet på sjukhuset så kan det vara bra med någon som kan ta hunden eller gå och vakta hunden. Fördelaktigt att bo på bottenvåning ifall man bor i lägenhet. 
Bra utrustning iform av overaller, mössor , vantar och bärrygsäck till barnet. Sen kan det vara fördelaktigt att ha valp på sommaren för då behöver inte barnet ha så mycket kläder på sig. 
 
Vi tycker inte det har varit ett problem och vi ville ändå ha hund tom 2, men den andra hunden får vänta ett tag, vill ha pli på Násti först :)  

Taggar: baby, barn, bebis, hund, mamma, mammaledig, valp;

Kommentera inlägget här :